WWF Romania in parteneriat cu R.N.P. Romsilva – Administratia Parcului Natural Muntii Maramuresului, Universitatea Bucuresti – Centrul de Cercetare in Ecologie Sistemica si Sustenabilitate, Universitatea Stefan cel Mare Suceava – Facultatea de Silvicultura anunta lansarea proiectului Solidaron– un proiect pilot pentru dezvoltarea, testarea si promovarea legislativa a principiului “beneficiarul plateste” pentru serviciile de mediu din Romania.
Zona de implementare a proiectului este Parcul Natural Muntii Maramuresului. Proiectul a fost conceput pentru a raspunde nevoii urgente din Romania de a acoperi lacunele din legislatie in ceea ce priveste biodiversitatea. Lacunele din legislatie rezulta din lipsa de informatii stiintifice asupra ecosistemelor si a serviciilor de mediu pe care acestea le furnizeaza persoanelor fizice, companiilor si comunitatilor, dar si a unui cadru legislativ adecvat.
Proiectul este finanţat cu suma de aproximativ 450.000 de euro prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009 – 2014.
Ce inseamna serviciile de mediu?
Serviciile de mediu reprezinta un concept inovator la nivel mondial, ce se refera la toate beneficiile, bunurile si resursele pe care le primim de la natura si pe care ne bazam afacerile, bunastarea si dezvoltarea economica a societatii. De exemplu, calitatea solului necesar culturilor sau constructiilor, apa potabila, alimente, ierburi aromatice si plante medicinale, protectia impotriva calamitatilor (zonele umede care „absorb” apa ca un burete, acţionand impotriva inundatiilor). In plus, natura ne ofera si servicii culturale sau turistice: spatiile de recreere si valoarea estetica a peisajului.
Asa zisele „falimente de piata” (market failures) rezulta din faptul ca nu intotdeauna aceste servicii sunt cuantificate si platite astfel incat furnizarea/producerea lor sa fie garantata pe termen lung.
Ce inseamna principiul „beneficiarul plateste”?
O abordare bazata pe ideea ca, in general, consumatorul plateste intregul cost al bunurilor si serviciilor pe care le consuma. Aceasta abordare este singura care poate asigura mentinerea ecosistemelor in conditii optime si intr-un mod eficient si echitabil. Abordarea este cunoscuta drept principiul „beneficiarul plateste”. Aplicabilitatea acestui principiu se bazeaza pe o cunoastere stiintifica a capacitatii ecosistemelor de a furniza bunuri si servicii de mediu precum si pe relatia dintre serviciul furnizat si beneficiarul sau consumatorul final.
Proiectul Solidaron va fi implementat in Parcul Natural Munţii Maramuresului, cel mai mare parc natural din Romania si isi propune sa realizeze o evaluare si cuantificare a costurilor si beneficiilor a doua categorii de ecosisteme (forestiere si acvatice), a serviciilor de mediu aferente acestor ecosisteme, dar si a costurilor de administrare a beneficiarilor direcţi ai ecosistemelor analizate din zona protejata Parcul Natural Muntii Maramuresului.
Proiectul doreste sa contribuie la stoparea pierderii biodiversitatii in Romania, prin imbunatatirea legislatiei, a politicilor din domeniul biodiversitatii si asigurarea unor scheme de compensare corecte. (A.D.).